M E G J E L E N T !


dr. Bihari Imre: Visszérbetegség és kezelése c. könyv

Hazánkban csak szűk körben ismert a "phlebológia" fogalma, ezért nem szerepel ez a szó a címben. Pedig ez a munka a phlebologia központi kérdés körével az alsó végtagi varicositassal és szövődményeivel foglalkozik. Jelentőségét az adja, hogy hazánkban mintegy 4 millió embernek van kisebb-nagyobb visszértágulata és több százezernek szövődménye. Ritkán lép fel életet veszélyeztető szövődmény, annál gyakoribbak az élet minőségét rontó problémák. Mindezeknek meglepően magasak az egészségügyi kötség terhei. Egy betegség sohasem jön jókor, a szövődmény szintén nem, gondoljunk akár az utazás során vagy a más betegség kapcsán fellépő felületes vagy mélyvéna trombózisra, amely egy egyszerű visszérműtéttel elkerülhető lett volna.

A könyv, elsősorban a visszérbetegség kezelésével foglalkozik. A terápián kívül áttekinti a varicositas elméleti alapjait és diagnosztikáját is. Úgy készült, hogy felhasználó barát legyen, ezt úgy kívánja elérni, hogy sok szemléltető ábrát és képet tartalmaz, nem használ rövidítéseket és a gyors áttekinthetőség kedvéért minden fejezetrész elején összefoglalja a lényeget.

A könyv összesen 136 oldal terjedelmű, 193 színes kép és 71 fekete-fehér ábra illusztrálja. Átlagban tehát minden oldalra két illusztráció jut. A tartalomból kiemeljük a gyakorlat számára legfontosabb ismereteket, mint a visszérgyulladás 15 féle kezelési módszerének leírását, a visszér vérzés-, és a lábszárfekély kezelési lehetőségeinek ismertetését. Az egyszerű visszértágulat vonatkozásában az életmódra-, a fásli és harisnya viselésre- és a gyógyszeres kezelésre vonatkozó tanácsokat. A szakorvosok részére a 25 féle műtéti technikát, valamint a scleroterápia már ismert módszereit és újabb módosításait. A könyv nem egyetlen üdvözítő eljárást hanem mindenütt a kezelési lehetőségek mindegyikét igyekszik bemutatni, és a módszerek értékelését adja.

Átfogó áttekintést nyújt a témáról és olyan friss eredményekkel szolgál, amelyek a Dr. Nemes Attilla profeszor által szerkesztett, előző, 1986-os, akkor korszerű szakkönyv megjelenése óta váltak ismertté. Jelen könyv kisebb területet fog át mint az előző munka, de azt nagyobb részletességgel tárgyalja. Az újdonságok közül az alábbiakat emeljük ki:

- az endothel-leukocyta kapcsolat, a varicositas és a szövődmények kialakulásának kezdeti lépése,
- friss, hazai epidemiológiai felmérés,
- a visszérbetegségek egységes, tudományos osztályozása, az un. CEAP klasszifikáció,
- duplex UH vizsgálat, amely átformálta a diagnosztikát,
- sclerotherapia, amely az előző könyvből kimaradt,
- csaknem teljesen megszünt hazánkban a klasszikus Trendelenburg-Madelung műtét, amely elleni
küzdelem akkor még javában folyt, helyette esztétikusabb, modernebb technikák terjedtek el, ezek
kerülnek ismertetésre,
- varix rupturából származó vérzés és kezelése.

Elsősorban háziorvosoknak, családorvosoknak íródott, ezért kapott nagyobb hangsúlyt az életmód és a konzervatív kezelés problémaköre. Részletesen ismerteti azt is, mi történik a betegekkel, ha kikerülnek a családorvos hatásköréből, azaz a szakrendelői vagy kórházi kezelést. A kötet tehát nemcsak az alapellátásban dolgozók, hanem más szakmák képviselői számára is érdekes lehet, pl. bőrgyógyászok, sebészek, érsebészek, belgyógyászok, nőgyógyászok stb. is haszonnal forgathatják.

Megvásárolható a Líra és Lant Rt. Mediprint-LAM Orvosi Könyvesboltjában
1053 Bp. Múzeum krt. 17,
Tel: 317-4948

visszer_konyv_belso

Ára: 7900 Ft

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Elérhetőségeink

Dr. Bihari Imre
rendelése

Hétfő(délután): Á+B Klinika Népszínház utca

Kedd(délután): Á+B Klinika Margit krt.

Csütörtök(délután): Á+B Klinika Népszínház utca

E-mail: imre.bihari.dr@gmail.com

Információ: 06-30-9605-855 (délelőtt)

Á+B Klinika
Népszínház utca

1081 Budapest, Népszínház u. 46.

Telefonszám: 06-1-3345-468 (rendelési időben)

Á+B Klinika
Margit krt.

1027 Budapest, Margit krt. 40.

Telefonszám: 06-1-202-2034 (rendelési időben)